Το κορόιδο

c00065.gif

Είστε στεναχωρημένοι, αγχωμένοι ; Σας πήρε, ο φίλος σας, τη Φιλιπινέζα που μοιραζόσασταν ; Εχετε τσαντιστεί με το γείτονα που σας πετάει σκουπίδια στην αυλή ; Η κόρη σας δεν παντρεύεται το κελεπούρι της που περιμένει να πεθάνει η θεια του, να της πάρει στη ζούλα το κομπόδεμα, να ξελασπώσει ; Θέλετε να καρφώσετε τον άσπονδο φίλο σας χωρίς να εκτεθείτε ; Σας έπρηξε το συκώτι η κυρά σας, τα κοπανήσατε κάτω κι ορμήξατε, μέσα στο μεσημεριανό λιοπύρι, να κλειστείτε ξανά στο γραφείο, να βρείτε την ησυχία σας ; Το καθημερινό άγχος δεν σας αφήνει να ηρεμήσετε ; Ε, λοιπόν, η λύση είναι μία : το κορόιδο. Απαξ και βρείτε ένα κορόιδο, δεν θα μπορείτε μόνο να κάνετε ακίνδυνα την κάθε βρωμοδουλίτσα σας. Θα τον βάζετε μπροστά εκείνον για να τρωει την καρπαζιά, θα τα ξεχνάτε όλα, θα ηρεμείτε πάραυτα και το ηθικό σας θ’ ανέβει, ξανά, στα ύψη !

Τι είναι το κορόιδο ; Κορόιδο είναι ο κόπανος εκείνος που θα σας φτιάχνει τον καφέ, θα τρέχει στο περίπτερο για τσιγάρα, θα σας μαστορεύει στο γραφείο, στο σπίτι και στο εξοχικό, θα σας ποτίζει τον κήπο, θα σας φέρνει φαγητό απ’ το δικό του όταν δεν έχετε μαγειρέψει και, ανελλιπώς, μεζέ απ’ τη σπεσιαλιτέ πούφτιαξε η πεθερά του ή που τον κέρασε η γειτόνισσα, θα φιλοξενεί τις γκομενοδουλειές του γιου ή της κόρης σας στο σπίτι του για να μην εκτεθείτε εσείς με φως, νερό, τηλέφωνο δωρεάν, με λίγα λόγια θα σας έχει μόνιμη φροντίδα και σκέψη στο μυαλό του ! Και, όλ’ αυτά, χωρίς δεκάρα τσακιστή ! Η μόνη αμοιβή του, θα είναι η προτίμησή σας προς το ταπεινό του πρόσωπο ! Να είστε βέβαιοι, πως το κορόιδο θα θεωρεί την εύνοιά σας ύψιστη τιμή προς τον εαυτό του, την κολακεία σας ύψιστη αναγνώριση της αξίας του !

Πώς βρίσκουμε το κορόιδο ; Για να βρείτε το περί ου ο λόγος κορόιδο, θα πρέπει να ψάξετε γύρω σας. Χρειάζεται αέρας, ύφος και … μούρη ! Αν θεωρείτε πως θράσος και υποκρισία δεν ανήκουν στις αρετές του σύγχρονου ανθρώπου έχετε, δυστυχώς, αποτύχει. Το κορόιδο, θέλει τουπέ ! Τον αποζητά ασυναίσθητα, γοητεύεται μέχρι τα βάθη της ψυχής του μόλις τον συναντήσει. Μη φοβάστε πως θα τον καταλάβει. Τόχει μέσα του. Διψά για ξεκαπίστρωμα. Πείτε του παραμύθια. Φανταστικές ιστορίες για τις επιτυχίες σας. Για τις ικανότητες που σας ανέβασαν στη δουλειά κρύβοντας, βέβαια, επιμελώς τα καρφώματα σε συναδέλφους σας. Για τα μέσα και τις γνωριμίες που, δήθεν, διαθέτετε. Και, που είστε ; Οταν του μιλάτε, να τον κοιτάτε στα μάτια. Η σοβαροφάνεια, είναι απαραίτητο προσόν στην αναζήτηση του κορόιδου. Να σταματάτε σημαδιακά, εκεί που θέλετε να γελάσει, να εκπλαγεί, να εκφράσει το θαυμασμό του. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρο. Το κορόιδο θα γοητευτεί. Θα κερδίσετε πολλούς πόντους στην εκτίμησή του. Και δεν θ’ αργήσει να σας αποκαλύψει, ταπεινά, τις ενδόμυχες προσδοκίες του. Γιατί η κουτοπονηριά, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του κορόιδου. Καμιά δουλίτσα για την κόρη του ; Κανένα δάνειο με τις γνωριμίες σας ; Αυτό ήταν. Βρήκατε το πρώτο του πάτημα …

Πώς δοκιμάζουμε το κορόιδο ; Πριν προσλάβετε το κορόιδο, καλό είναι να το δοκιμάσετε. Ο καλύτερος τρόπος είναι, να του στήσετε μια μηχανή. Σηκώνετε, για παράδειγμα, το τηλέφωνο και, παίρνοντας το πιο σοβαρό ύφος σας του λετε πως από τις πηγές σας στην Ασφάλεια μάθατε πως τον ψάχνουν, γιατί έβρισε την κόρη του προέδρου της Βουλής στην … Κολοπετινίτσα ! Βέβαια, εσείς ξέρετε πως στην Κολοπετινίτσα δεν έχει πατήσει ποτέ, αλλά εδώ ακριβώς έγκειται και η τέχνη του εγχειρήματός σας. Ο τύπος, αρχίζει να ψάχνεται. Οπως όλοι μας, έχει κι αυτός μικρές, δυσάρεστες πλευρές της ζωής, του που δε θέλει να μαθευτούν. Μια και δεν έχει καμιά αμφιβολία για την αξιοπιστία σας, θ’ αρχίσει να σκέφτεται το πώς και το γιατί. Ποιος τον ζητά στην πραγματικότητα ; Να είναι ο δείνα ; Να είναι ο τάδε ; Να είναι γι’ αυτό ; Να είναι για κείνο ; Κάποιος που ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα ; Οι αμφιβολίες τον ταλανίζουν, δεν τον αφήνουν να κοιμηθεί. Αν, την επομένη, σαν φοβισμένο αρνάκι, θάρθει να σας εξομολογηθεί τους φόβους του, να ζητήσει τη βοήθεια και την εχεμύθεια του ισχυρού και έμπιστου φίλου του, το κόλπο έπιασε. Βρήκατε το δεύτερο και κυριότερο πάτημα κι εξασφαλίσατε το κορόιδό σας ! Αν όχι, καλό θα ήταν ν’ αλλάξετε κορόιδο …

Πώς συντηρούμε το κορόιδο ; Το κορόιδο, θέλει συντήρηση. Μην αμελείτε να του μιλάτε συχνά για σας. Να συντηρείτε τις ελπίδες του. Να ενισχύετε τους φόβους του. Να υπόσχεστε, αλλά να μην ικανοποιείτε ποτέ ούτε τις ελάχιστες προσδοκίες του. Το πολύ – πολύ, να τον μεταφέρετε κάπου – κάπου με τ’ αυτοκίνητό σας. Θα το θεωρήσει εξαιρετική τιμή. Μπορείτε επίσης να καλείτε το κορόιδό σας στις εκδηλώσεις σας όπως, για παράδειγμα, εκείνες που οργανώνετε για τα γενέθλια της πεθεράς σας. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να του ξεδιπλώσετε το κοινωνικό σας status. Κάτι τραπεζάκια σε ψαροταβέρνα για παράδειγμα, με ψάρια που άφησαν τον ωκεανό πέρσι τέτοιον καιρό και που ο ταβερνιάρης νοιώθει υποχρεωμένος να σερβίρει στους καλεσμένους σας για φρέσκα του Ευβοϊκού σε αντάλλαγμα της τελευταίας εκδούλευσης που του προσφέρατε. Με το αζημίωτο, φυσικά … Γιατί εσείς, δεν είστε κορόιδο. Το δικό σας κορόιδο όμως, θα θαμπωθεί. Εξ άλλου, ξέρετε καλά, πως και να θέλατε να του προσφέρετε κάτι από τις ενδόμυχες προσδοκίες του, δεν θα μπορούσατε … Γιατί, στην πραγματικότητα, είστε μεγαλύτερος σκράπας κι από κείνον, μιας και δεν μπορείτε να βρείτε δουλειά ούτε στο δικό σας γιο … Αυτό, φυσικά, το ξέρετε καλά. Μην ξεχνάτε όμως πως αυτό που έχει σημασία δεν είναι ότι εσείς ξέρετε, αλλά ότι το κορόιδο νομίζει ! Τώρα, αν τύχει κι έχετε και βιλίτσα στο Σχοινιά με τρεις υποθήκες, πέντε προσημειώσεις και μια κατάσχεση, αν τύχει και σας κυνηγούν να σας πάρουν τ’ αυτοκίνητο πριν προλάβετε να πληρώσετε την πρώτη δόση που λήγει το Γενάρη του 2015, αυτά δεν χρειάζεται να τα ξέρει το κορόιδο. Το μόνο που του εκμυστηρεύεστε, είναι πως «έχετε τον τρόπο σας …». Κι αυτό εμπιστευτικά, δίνοντάς του να καταλάβει πως μιλάτε με τον καλύτερο φίλο σας. Η ατράνταχτη αυτή δικαιολογία, θα σαγηνέψει και θα σκλαβώσει το κορόιδό σας, μέχρι τα έγκατα του είναι του … Καλή τύχη !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: